Jajka zapiekane w majonezie z dodatkiem tartego żółtego sera i musztardy. Ostre i wyraziste w smaku. Mogą stanowić pewną odmianę na wielkanocnym stole.
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
10 łyżek majonezu
100 g żółtego sera
3 łyżki musztardy stołowej
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta papryki ostrej mielonej
sól do smaku
Jajka zapiekane w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowj, dodać majonez, musztardę, pieprz ziołowy i paprykę w proszku. Doprawić solą i wymieszać.
2.Jajka przekroić na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym żółtkiem do góry. Na wierzch wyłożyć przygotowany sos majonezowy. Zapiekać bez przykrycia 20 min (180 st. C). Podawać na ciepło.
Komentarze