Jajka zapiekane w pieczarkach portobello

0 (0 ocen)

Bardzo efektowna przystawka na wielkanocny stół, przy tym niezwykle prosta i mało pracochłonna.

Składniki:

  • Na 4 porcje:

    4 duże pieczarki "portobello"
    4 jajka
    sól, pieprz
    kilka listków ulubionych ziół: pietruszki, bazylii, szczypiorku
    odrobina oleju do wysmarowania naczynia

Jajka zapiekane w pieczarkach portobello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki. Natrzeć delikatnie solą. Kapelusze ułożyć w naczyniu wysmarowanym olejem lub oliwą. W kapelusze wbić ostrożnie jajka, tak by nie uszkodzić żółtka. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 25-30 minut w 180 stopniach, aż jajka się zetną. Wyciągnąć z piekarnika. Przed podaniem posypać ulubionymi posiekanymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy