Nietuzinkowa wersja jajek faszerowanych. Nadzienie z dodatkiem kaszy gryczanej, doprawione charakternym kuminem i czosnkiem. Jajka, mimo niewielu dodatków smakowych, mają przyjemnie wyrazisty aromat.
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
50 g suchej kaszy gryczanej prażonej
3 łyżeczki majonezu
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu całego (kminu rzymskiego)
sól do smaku
Jajka faszerowane kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kumin uprażyć w suchym rondelku i wystudzić, następnie utłuc w moździerzu. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć, wystudzić i pognieść tłuczkiem do ziemniaków razem z majonezem.
2.Do kaszy dodać żółtka wydrążone z przekrojonych na pół jajek, obrany i posiekany czosnek, wsypać kumin i natkę pietruszki. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą. Nadzieniem nafaszerować połówki białek.
Komentarze