Jajka po hiszpańsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na ciekawe śniadanie dla całej rodziny.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 4 kokilki:

    4 pieczarki
    10dkg kiełbasy np toruńskiej
    1/2 opakowania warzyw na patelnię z grzybami leśnymi
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 średni pomidor
    4 jajka
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz, tymianek do smaku
    1 łyżka margaryny do wysmarowania kokilek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka po hiszpańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10ft8wb 1. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na łyżce oleju na rumiany kolor. Dodajemy pokrojone pieczarki, posiekaną cebulkę oraz czosnek, pomidor pokrojony w kostkę i mieszankę warzyw z grzybami leśnymi. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do wysmarowanych kokilek robiąc na środku małe wgłębienie. Wbijamy po jednym jajku, delikatnie solimy i posypujemy suszonym tymiankiem. Wkładamy do nagrzanego do 100st C piekarnika na grzanie górne (ewentualnie grill z termoobiegiem) i zapiekamy. Długość zależy od tego, jakie jajko lubimy: lejące czy bardziej zapieczone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mrożonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować