Jajko zapiekane w quinoa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, zdrowe, pożywne i przede wszystkim rozgrzewające śniadanie :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - komosa ryżowa (quinoa): 0.5 szklanki
    - suszone pomidory z zalewy ziołowej (połówka): 8 sztuk
    - olej z suszonych pomidorów: 2 łyżki
    - jajka cale: 3 sztuki
    - szynka - plater (duże): 3 sztuki
    - parmezan: 2 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - szczypiorek siekany (do posypania): 1 sztuka

Jajko zapiekane w quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po przestudzeniu dodajemy olej oraz pokrojone w cienkie paski suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Nieduże naczynka do zapiekania (ale większe od kokilek) wykładamy szynką. Wsypujemy quinoę z suszonymi pomidorami.
  • 3. Na środku robimy zagłębienie, w które wbijamy po jednym jajku. Posypujemy startym na tarce parmezanem.
  • 4. Zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy