Japońska zupa z grzybkami shiitake

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo autentyczna w smaku zupa, z oryginalnych japońskich składników.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - grzybki shiitake: 10 sztuk
    - brązowy ryż: 5 łyżek
    - bulion dashi: 750 mililitrów
    - sake: 1 łyżeczka
    - sos sojowy: 3 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - prażony sezam: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Japońska zupa z grzybkami shiitake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże grzybki shiitake gotuj w lekko osolonej wodzie 5 min. Odsącz i pokrój. Suszone mocz wcześniej ok. 30 min we wrzątku.
  • 2. Zagotuj bulion dashi, dopraw sake, sosem sojowym i solą. Dodaj grzyby i ugotowany ryż (u mnie gotujący się 10 min Uncle Bens).
  • 3. Po ponownym zagotowaniu, cienkim strumieniem wlej roztrzepane jajko. Delikatnie zamieszaj gdy masa zacznie się ścinać.
  • 4. Dodaj sezam i przelej zupę do miseczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować