Przepis na ten pasztecik dostałam od córki, która nie jada mięsa. Jest on tak smaczny, że z pewnością zasmakuje także amatorom mięsnych potraw. Wyśmienicie smakuje z pieczywem i sosami jogurtowymi.
Jarski pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) umyj, obierz. Seler pokrój na
kawałki, a marchewkę i pora na plasterki.
2.Rozdrobnione warzywa wrzuć na rozgrzane masło, smaż 2-3 minuty, podlej
bulionem, duś do miękkości.
Warzywa osącz, zmiksuj na gładką masę z ugotowanymi ziemniakami i
płatkami owsianymi dodając stopniowo bulion spod gotowania (tyle, by masa
była dość gęsta, ale nie sucha). Dopraw do smaku solą, pieprzem,
gałką muszkatołową i kurkumą.
3.Foremki do babeczek (lub większą foremkę) wysmaruj tłuszczem, wysyp
sezamem.
4.Foremki napełniaj do pełna masą.
Piecz przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, aż
pasztet nabierze złotego koloru.
Komentarze