Jasny chleb z czarnuszką na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszamy ze sobą, przykrywamy gazą i odstawiamy na 12 godzin. Do miski wsypujemy obydwie mąki, sól, cukier, czarnuszkę, wlewamy wodę i dodajemy cały zaczyn, zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem, ciasto odgazowujemy, pozostawiamy na 2 godziny. Ponownie odgazowujemy, pozostawiamy na 30 minut, czynność powtarzamy dwukrotnie, ciasto zagniatamy i przekładamy do formy(31x12 cm.) wysmarowanej olejem. Pozostawiamy na 2-2,5 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Porady
Pod tym linkiem znajdziecie przepis na mój zakwas :http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-zytni-krok-po-kroku-5
Komentarze