Na potrawach kuchni śląskiej trudno schudnąć. Są pożywne i pyszne. Nasza kuchnia kusilubiących smacznie zjeść. Zupa jarzynowa jest sycąca, idealna na zimowe dni.
Składniki:
15 dag ziemniaków
5 dag fasolki szparagowej
pół kalafiora
1 kalarepa
marchew
kawałek selera
por
korzeń pietruszki
kawałek kapusty włoskiej
pomidor
100 ml śmietany
cebula
5 dag masła
łyżeczka koperku
2 łyżeczki mąki pszennej
szczypta kminku, sól
Jednogarnkowa z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę, kalarepę, kapustę i cebulę kroimy w kostkę, fasolkę szparagową
w kawałki, a pora w plasterki.
2.Tak przygotowane warzywa gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Następnie dodajemy pokrojonego pomidora, różyczki kalafiora i gotujemy
jeszcze 15 minut.
3.Gdy warzywa będą miękkie, zagęszczamy zupę zasmażką z masła i mąki pszennej, dodajemy do smaku kminek. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy
zahartowaną śmietanę, mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem.
Komentarze