Jesienna zupa krem z pieczonych warzyw

0 (0 ocen)

Pyszna, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu zupa krem. Taka zupa to najlepszy sposób na rozgrzanie się podczas coraz to chłodniejszych wieczorów, ale nie tylko.

Składniki:

  • około 1 lita bulionu ( u nie rosół z wcześniejszego obiadu),
    2-3 ziemniaki (około 20 dag),
    kawałek cukinii (około 20 dag),
    kawałek dyni (około 20 dag),
    kawałek papryki czerwonej i żółtej (łącznie około 20 dag),
    ½ cebuli,
    kawałek korzenia pietruszki (około 5 cm),
    2-3 łodyżki natki pietruszki,
    łyżeczka lubczyku,
    sól, ostra i słodka papryka,
    olej do posmarowania naczynia ( u mnie kokosowy),
    oraz pestki dyni,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jesienna zupa krem z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę lub paski. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy warzywa, posypujemy solą, papryka i lubczykiem, naczynie przykrywamy. Pieczemy około 40 min w 190-200 stopniach aż warzywa będą miękkie.
    Bulin zagotowujemy i wrzucamy upieczone warzywa, gotujemy na małym ogniu około 5 min, następnie dodajemy pokrojona natkę pietruszki miksujemy na gładki krem. Zupę możemy zabielić.
    Gotowa posypujemy pestkami dyni, płatkami chili jeśli lubimy pikantną. Smacznego!

Porady

Gęstość kremu możemy dowolnie modyfikować pod swoje własne upodobania poprzez dodatek większej, lub mniejszej ilości bulionu. Jeśli zupa mam nam chwile poleżeć to najlepiej po zmiksowaniu zagotować aby nam „bulkła” żeby zupa nam się skisła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować