Jesienny deser: karmelizowane śliwki z lodami

4.5 (141 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prawdziwy jesienny, aromatyczny deser: śliwki i brzoskwinia z towarzyszeniem cynamonu i pysznych waniliowych lodów. Czas przygotowania to jakieś 7 minut. Porcja zawsze jest za mała.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - brzoskiwnie: 1 sztuka
    - śliwki węgierki lub renklody: 8 sztuk
    - masło: 1 łyżka
    - cukier trzcinowy: 1 łyżka
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa świeżo starta: 1 łyżeczka
    - lody waniliowe: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jesienny deser: karmelizowane śliwki z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ona owoce umyła i wypestkowała. Na patelni rozpuściła masło, dodała cukier oraz przyprawy i zamieszała. Brzoskwinie i śliwki pokroiła w paski. Wrzuciła je na patelnię i chwilę karmelizowała. Po ok. 4 minutach, gdy puściły sok, przełożyła je do miseczek. Do każdej nałożyła nieco waniliowych lodów. Te momentalnie zaczęły się topić na gorących jeszcze owocach.On spałaszował deser w mgnieniu oka. Ona nie pozostała daleko w tyle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować