Jeżyki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z masła, cukru
szczypty soli i przesianej mąki zagnieść szybko chlodnymi rękamo ciasto
Yformować kulę , zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2 godziny
2.Z kartonu wyciąć szablon w kształcie owala zakończonego szpicem o długości 7cm. Ciasto rozwałkować na grubość1/2 cm i przy pomocy szablonu wyciąć 16 placuszków .wycięte jeżyki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 8-10minut
w temp.200C,.
3.Budyń rozrobić 3 łyzkami mleka i 2 żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z 15dag cukru wlać rozrobiony budyń i mieszając zagotować kilkakrotnie. Budyń schłodzić stale mieszając .Masło utrzec na puszystą masę. Kiedy budyń i masło osiagna taka samą temp. dodawać łyżkami budyń do ucieranego masła.Trzy łyżki kremu odłozyć do przybraniaa do pozostałego dodać kakako i dobrze wymieszać. spod biszkoptowy pokroić w kostke i włożyć do miski . W rondelki zagotować 1/4 szkl. wody z cukrem polać nią biszkopty i odstawić na 30 minut aby nasiąknęły płynem .
4.biszkopty wymieszać z kremem po czym nakładać krem na ciastka , formując jeże . Nazpikować je słupkami migdałowymi ktore utworzą kolce. pyszczek pozostawić jeże odstawić na 1 godzine do lodówki.
Czekolade rozpuścić z mlekiem i polewać jeżyki. Z białego kremu zrobić oczy i nos
Porady
Jeżeli jeżyki nie sa przeznacone dla dzieci możemy kostki biszkoptu zamiast wodą z cukrem zalać rozcień czonym rumem
Komentarze