Jeżyki czekoladowe

4.5 (195 ocen)

Jeżyki czekoladowe to przebojowa propozycja na rodzinne uroczystości ale i nie tylko bo też na kinder bal

Składniki:

  • CIasto:
    10dag masła
    6dag cukru
    16dag mąki
    sol
    krem:
    1opakowanie budyniu waniliowego
    1/2l mleka
    2żółtka
    20dag cukru
    25dag miękkiego masła
    4dag kako
    1gotowy spód biszkoptowy
    do dekoracji:
    10daag pokrojonych w słupki migdałów
    200gmlecznej czekolady
    3łżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jeżyki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mój mały pomocnik w akcji wałkowanie ciasta 1. Z masła, cukru
    szczypty soli i przesianej mąki zagnieść szybko chlodnymi rękamo ciasto
    Yformować kulę , zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2 godziny
  • Jeżyki przed pieczeniem 2. Z kartonu wyciąć szablon w kształcie owala zakończonego szpicem o długości 7cm. Ciasto rozwałkować na grubość1/2 cm i przy pomocy szablonu wyciąć 16 placuszków .wycięte jeżyki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 8-10minut
    w temp.200C,.
  • krem 3. Budyń rozrobić 3 łyzkami mleka i 2 żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z 15dag cukru wlać rozrobiony budyń i mieszając zagotować kilkakrotnie. Budyń schłodzić stale mieszając .Masło utrzec na puszystą masę. Kiedy budyń i masło osiagna taka samą temp. dodawać łyżkami budyń do ucieranego masła.Trzy łyżki kremu odłozyć do przybraniaa do pozostałego dodać kakako i dobrze wymieszać. spod biszkoptowy pokroić w kostke i włożyć do miski . W rondelki zagotować 1/4 szkl. wody z cukrem polać nią biszkopty i odstawić na 30 minut aby nasiąknęły płynem .
  • jeżyki 4. biszkopty wymieszać z kremem po czym nakładać krem na ciastka , formując jeże . Nazpikować je słupkami migdałowymi ktore utworzą kolce. pyszczek pozostawić jeże odstawić na 1 godzine do lodówki.
    Czekolade rozpuścić z mlekiem i polewać jeżyki. Z białego kremu zrobić oczy i nos

Porady

Jeżeli jeżyki nie sa przeznacone dla dzieci możemy kostki biszkoptu zamiast wodą z cukrem zalać rozcień czonym rumem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować