Jogurtowiec na zimno z owocami

4.5 (191 ocen)

Pyszne, delikatne i puszyste:)zapraszam:))

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy dna 17 cm

    Spód:
    7-8 podłużnych biszkoptów

    Masa jogurtowa:

    400 g jogurtu typu greckiego
    120 g cukru pudru
    1,5 łyżki ekstraktu waniliowego
    20 g żelatyny ( w proszku)
    1/4 szklanki gorącej wody
    2-3 łyżki zimnej wody
    140 g śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    2 duże brzoskwinie

    Wierzch:

    100 g mascarpone
    2 brzoskwinie
    2 łyżki cukru pudru
    mała garść bezpestkowych jasnych winogron
    1/2 banana
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Jogurtowiec na zimno z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dno wyłożyć biszkoptami 1. Na pół godziny przed mieszaniem masy serowej wyjąć jogurt z lodówki. Spód: Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ciasno jeden przy drugim ułożyć biszkopty. Odłożyć na bok.
  • jogurt wymieszać z cukrem i ekstraktem 2. Masa jogurtowa: Do dużej miski przełożyć jogurt, dodać cukier i ekstrakt i dobrze wymieszać. Odłożyć na bok.
  • żelatyne wymieszać z jogurtem 3. Żelatynę przesypać do miseczki, dodać zimna wodę i zostawić do napęcznienia. Gdy to nastąpi wlać 1/4 gorącej wody i dobrze wymieszać aby nie było grudek. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki rozmieszanego jogurtu i dobrze połączyć aby nie było grudek ( nabrać na łyżeczkę i opuszkami palców sprawdzić czy są grudki-jeśli tak to rozpuścić ją w kąpieli wodnej). Następnie mieszankę wlać do reszty jogurtu.
  • jogurt wymieszać z ubitą śmietaną 4. Śmietanę przelać do wysokiej miski i zacząć ją ubijać. Po chwili dodać zagęstnik i ubić na sztywno. Ubitą dodać do jogurtu i dobrze wymieszać. Odłożyć do lodówki aby odrobinę stężało ( ale tężeje szybko).
  • dodać brzoskwinie do masy jogurtowej 5. W między czasie przygotować brzoskwinie. Umyć, osuszyć i obrać je. Następnie wyjać pestkę i pokroić w dużą kostkę. Dodać do masy jogurtowej i dobrze połączyć.
  • wylać na biszkopty 6. Wylać na biszkopty i odłożyć do lodówki aby stężało ( u mnie trwało to około 4 godzin).
  • brzoskwinie rozgnieść 7. Wierzch: Umyte, obrane i odpestkowane brzoskwinie pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Rozgnieść albo tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem ( nie używać blendera bo puści za dużo soku).
  • dodać serek 8. Do owoców dodać mascarpone i cukier. Wymieszać mikserem.
  • 9. Rozsmarować cienką warstwą na cieście i odłożyć jeszcze na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować gronami winogrona i bananami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jogurt grecki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować