Kabaczek nadziewany kurczakiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczek obieramy, kroimy na pół i wydrążamy. Na patelni rozgrzewany masło i wkładamy połówki kabaczka do obsmażenia, oprószamy przyprawa uniwersalna. Kiedy tylko kabaczek się zarumieni wyjmujemy do brytfanki. Filet kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na patelni na tłuszczu, który pozostał po podsmażaniu kabaczka. Przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem a następnie dodajemy pokruszoną kostką grzybowa. kiedy nam się zarumieni kurczak dodajemy dwie łyżki majonezu i mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa na podobieństwo sosu. Do całości dodajemy pokrojoną w drobną kostkę lub paski paprykę i szczyptę chilli i mieszamy. Kiedy papryka zmięknie całość wyjmujemy z patelni, na której następnie podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Następnie z powrotem dodajemy farsz filetowo - paprykowy i mieszamy chwilkę na patelni. Cały farsz wykładamy na połówki kabaczka i wkładamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 150 stopni. Aby nieco polepszyć smak można pod koniec pieczenia danie posypać wiórkami mozzarelli. Danie można podawać z ryżem
Komentarze