Słodki chlebek z cukinią, która w tureckiej kuchni jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Jej dodatek sprawia, że wypiek ma wspaniały smak. Przyprawy odgrywają tutaj równie ważną rolę.
Kabaklı ekmek - turecki chlebek z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić (pulsacyjnie) w malakserze. Posypać solą. Zalać zimną wodą, dokładnie osączyć z nadmiaru wody (najlepiej przez czystą ścierkę kuchenną lub gazę).
Uwaga : nie można pominąć czynności osączania cukinii z nadmiaru soku, gdyż wpływa to na strukturę wypieku,byłby on zbyt wilgotny.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i przyprawami. Dodać oliwę, jajka i śmietanę, połączyć składniki.
3.Ciastem napełnić formę keksową. Piec 60 minut w temp. 190 stopni C.
Komentarze