Kacze nogi na dziko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nogi oczyścić z resztek piór, wyjąć kości, włożyć do miski dodać pieprz, tymianek, posiekaną trawę żubrową (3 gramy),rozgnieciony jałowiec (6 jagód), dokładnie wymieszać i przykryć. Odstawić, na co najmniej dwie godziny.
Mięso wyjąć z marynaty. Papier do gotowania pociąć na kwadraty. Na środku każdego kwadratu ułożyć dwie nogi złożone skórą na zewnątrz. Papier zawiązać w pakieciki – sakiewki.
Włożyć do gotującej się wody i gotować pod przykryciem 25 minut. Następnie wyjąć sakiewki z wody, wyjąć z nich kaczki. Na rozgrzaną patelnię położyć łyżkę masła, ułożyć kacze nogi skórką do dołu, jak się zarumieni odwrócić na drugą stronę.
Truskawki odszypułkować, kilka najładniejszych odłożyć do przybrania resztę zmiksować.
Na drugiej patelni skarmelizować brązowy cukier, wlać porto i wrzucić zmiksowane truskawki, dodać rozgnieciony jałowiec, posiekaną pozostałą trawę żubrową i szczyptę pieprzu. Dusić razem. Przetrzeć przez sito. Zagęścić przez odparowanie. Lekko posolić.
Sos wyłożyć na talerz, na nim ułożyć pokrojone kawałki kaczki.
Przybrać trawą i truskawkami.
Komentarze