Kacze nogi na dziko

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

ot, tak po prostu... wpadło do głowy i już....

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kacze nogi: 6 sztuk
    - jałowiec: 12 sztuk
    - trawa żubrowa: 4 gramy
    - pieprz młotkowany z kolendrą: 1 łyżka
    - tymianek świeży: 1 łyżka
    - porto: 400 mililitrów
    - masło: 1 łyżka
    - cukier brązowy: 3 łyżki
    - truskawki: 500 gramów
    - sól, (do smaku): 1 łyżeczka
    - pieprz do smaku: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze nogi na dziko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kacze nogi na dziko 1. Nogi oczyścić z resztek piór, wyjąć kości, włożyć do miski dodać pieprz, tymianek, posiekaną trawę żubrową (3 gramy),rozgnieciony jałowiec (6 jagód), dokładnie wymieszać i przykryć. Odstawić, na co najmniej dwie godziny.
    Mięso wyjąć z marynaty. Papier do gotowania pociąć na kwadraty. Na środku każdego kwadratu ułożyć dwie nogi złożone skórą na zewnątrz. Papier zawiązać w pakieciki – sakiewki.
    Włożyć do gotującej się wody i gotować pod przykryciem 25 minut. Następnie wyjąć sakiewki z wody, wyjąć z nich kaczki. Na rozgrzaną patelnię położyć łyżkę masła, ułożyć kacze nogi skórką do dołu, jak się zarumieni odwrócić na drugą stronę.
    Truskawki odszypułkować, kilka najładniejszych odłożyć do przybrania resztę zmiksować.
    Na drugiej patelni skarmelizować brązowy cukier, wlać porto i wrzucić zmiksowane truskawki, dodać rozgnieciony jałowiec, posiekaną pozostałą trawę żubrową i szczyptę pieprzu. Dusić razem. Przetrzeć przez sito. Zagęścić przez odparowanie. Lekko posolić.
    Sos wyłożyć na talerz, na nim ułożyć pokrojone kawałki kaczki.
    Przybrać trawą i truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować