Kaczka duszona z czerwoną kapustą i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę dzielimy na części, nacieramy solą,pieprzem, czosnkiem i suszonymi ziołami. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny. W rondlu podgrzewamy tłuszcz i obsmażmy kawałki kaczki na rumiano z wszystkich stron. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy na 30 min. do nagrzanego piekarnika.
2.Kapustę szatkujemy i gotujemy 15 min. w lekko osolonej wodzie. W tym czasie jabłka dzielimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę siekamy w kostkę, żurawinę zalewamy wrzątkiem. Do rondla wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zrumieni wlewamy wino i dodajemy ugotowaną oraz odcedzoną kapustę i cząstki jabłek. Żurawinę odcedzamy z wody i miksujemy blenderem na gładką papkę, dodajemy do kapusty.
3.Wszystko dusimy 15-20 minut. Po tym czasie kapustą obkładamy kaczkę i dusimy razem jeszcze około godziny.
Porady
Zamiast suszonej żurawiny można dać gotową konfiturę.
Komentarze