Kaczka nadziewana z sosem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Dziś u nas kaczka, ale jaka kaczka, z pieczonymi jabłkami z miodem, pieczarkami, sosem orzechowym z białym winem.Pyszna, ,soczysta, słodko-winna o orzechowym posmaku.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • kaczka do nadziania - 2 kg
    majeranek, sól, pieprz, łyżka masła
    farsz:
    4 jabłka małe
    plus
    łyżeczka masłą, łyżeczka miodu, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, 3 goździki, sól, ocet balsamiczny
    200 g pieczarek
    sos:
    1/2 szklanki orzechów włoskich, łyżka oliwy z oliwek, 100 ml sosu z kaczki, 200 ml białego wina

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka nadziewana z sosem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę posmarować masłem i natrzeć majerankiem, solą i pieprzem.
  • jabłka z miodem z patelni 2. Jabka pokroić w cząstki, wydrążyć gniazda nasienne i smażyć na patelni z dodatkiem masła, miodu i przypraw.
    Wszystkie składniki mieszać, do zrumienienia jabłek.
    Dodać pieczarki i wymieszać.
    Przygotowanym nadzieniem wypełnić kaczkę, pospinać wykałaczkami lub zszyć.

  • kaczka bez sosu 3. Piec pod przykryciem w piekarniku ok. 2 godzin w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia podlewać wytopionym tłuszczem z kaczki. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i piec do zrumienienia skóry kaczki.
    Kaczkę przełożyć na półmisek.
  • kaczka z sosem orzechowym 4. Na patelni prażyć orzechy na łyżce oliwy z oliwek,
    Sos z kaczki przecedzić i wlać na patelnię, dodać wino i redukować.
    Polać nim porcje kaczki. Podawać z sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować