Dziś u nas kaczka, ale jaka kaczka, z pieczonymi jabłkami z miodem, pieczarkami, sosem orzechowym z białym winem.Pyszna, ,soczysta, słodko-winna o orzechowym posmaku.
2 godz. 40 min
Składniki:
kaczka do nadziania - 2 kg
majeranek, sól, pieprz, łyżka masła
farsz:
4 jabłka małe
plus
łyżeczka masłą, łyżeczka miodu, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, 3 goździki, sól, ocet balsamiczny
200 g pieczarek
sos:
1/2 szklanki orzechów włoskich, łyżka oliwy z oliwek, 100 ml sosu z kaczki, 200 ml białego wina
Kaczka nadziewana z sosem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę posmarować masłem i natrzeć majerankiem, solą i pieprzem.
2.Jabka pokroić w cząstki, wydrążyć gniazda nasienne i smażyć na patelni z dodatkiem masła, miodu i przypraw.
Wszystkie składniki mieszać, do zrumienienia jabłek.
Dodać pieczarki i wymieszać.
Przygotowanym nadzieniem wypełnić kaczkę, pospinać wykałaczkami lub zszyć.
3.Piec pod przykryciem w piekarniku ok. 2 godzin w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia podlewać wytopionym tłuszczem z kaczki. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i piec do zrumienienia skóry kaczki.
Kaczkę przełożyć na półmisek.
4.Na patelni prażyć orzechy na łyżce oliwy z oliwek,
Sos z kaczki przecedzić i wlać na patelnię, dodać wino i redukować.
Polać nim porcje kaczki. Podawać z sałatą.
Komentarze