Kaczka pieczona z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem.
Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – ( zawsze go odcinam ). I kaczka gotowa, ale jeżeli ktoś ma ochotę się pobawić to może wyjąć kości, czyli wyluzować. Taką kaczkę łatwiej potem jeść, ale jak ktoś nie ma wprawy i czasu to spokojnie można upiec w całości. Niektórzy mówią, że w kościach jest najwięcej smaku. Kaczkę natrzeć solą, pieprzem. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Trawę bardzo drobno posiekać (to, co nie daje się siekać odłożyć i położyć potem obok kaczki w czasie pieczenia).Przyprawy zmielić. Chałkę pokroić w kostkę. Mango obrać, oddzielić od pestki pokroić w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać imbir, trawę cytrynową i przyprawy - chwilę przesmażyć. Dodać mango chwilę smażyć a następnie dodać chałkę. Następnie wlać 200 ml wina, dusić aż wino odparuje. Odstawić do ostudzenia. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę a następnie dalej ubijając dodać żółtko. Delikatnie wymieszać ubite jajko z masą.
Kaczkę z jednej strony zasznurować – wykałaczkami spiąć „dziurę” a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Kaczkę napełnić farszem (musi zostać trochę luzu) a następnie drugą „dziurę” zasznurować tak jak pierwszą.
Kaczkę ułożyć w brytfance.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Kiedy temperatura w piekarniku spadnie do 160 stopni polać kaczkę resztą wina. Piec 40-50 minut od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.
Komentarze