Jeszcze jeden pyszny sernik tym razem z kajmakiem.
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
15 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
1 żołtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera do serników w wiaderku
10 jajek
15 dag cukru pudru
10 dag masła
1 budyń śmietankowy
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
Sos kajmakowy:
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
1 łyżka mleka
dodatkowo:
2 łyżki kaszki manny
Kajmakowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z cukrem, dodać jajko oraz żółtko, dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto, następnie je schłodzić.
Masa serowa:
Ser utrzeć z cukrem i masą kajmakową do utartej masy serowej dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz po jednym żółtku po dodaniu wszystkich żółtek dosypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać na koniec delikatnie masę serową połączyć z ubitą pianą z białek
2.Formę ( 22 cm na 33cm) wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć całe ciasto i posypać je delikatnie kaszką, następnie wylać masę serową.
Piec w nagrzanym do 170 st około 60 minut po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki piekarnika na 10 minut po tym czasie ciasto wyjąć i wystudzić.
Masę kajmakową wymieszać z mlekiem i podgrzewając mieszać do dokładnego połączenia się składników.
Upieczone i wystudzone ciasto pokroić na porcje i każdą polać sosem karmelowym, dowolnie ozdobić.
Komentarze