Kajmakowy sernik

0 (0 ocen)

Jeszcze jeden pyszny sernik tym razem z kajmakiem.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    15 dag masła
    10 dag cukru
    1 jajko
    1 żołtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg sera do serników w wiaderku
    10 jajek
    15 dag cukru pudru
    10 dag masła
    1 budyń śmietankowy
    1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
    Sos kajmakowy:
    1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
    1 łyżka mleka
    dodatkowo:
    2 łyżki kaszki manny

Kajmakowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kajumakowy sernik 1. Masło posiekać z cukrem, dodać jajko oraz żółtko, dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto, następnie je schłodzić.
    Masa serowa:
    Ser utrzeć z cukrem i masą kajmakową do utartej masy serowej dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz po jednym żółtku po dodaniu wszystkich żółtek dosypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać na koniec delikatnie masę serową połączyć z ubitą pianą z białek
  • 2. Formę ( 22 cm na 33cm) wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć całe ciasto i posypać je delikatnie kaszką, następnie wylać masę serową.
    Piec w nagrzanym do 170 st około 60 minut po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki piekarnika na 10 minut po tym czasie ciasto wyjąć i wystudzić.

    Masę kajmakową wymieszać z mlekiem i podgrzewając mieszać do dokładnego połączenia się składników.

    Upieczone i wystudzone ciasto pokroić na porcje i każdą polać sosem karmelowym, dowolnie ozdobić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy