Kakaowe naleśniki mocno pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Kakaowe ciasto z sokiem pomarańczowym + krem z całej gotowanej pomarańczy oraz serka mascarpone.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    sok pomarańczowy świeży lub z kartonu 1 szklanka
    mąka pszenna 1.5 szklanki
    mleko 1 szklanka
    Jajko 1 sztuka
    kakao naturalne extra ciemne 1 łyżeczka

    krem pomarańczowy:
    pomarańcza duża i ładna z tzw. "pępkiem", słodka i soczysta 1 sztuka
    serek mascarpone 125 gramów
    cukier puder 3 łyżki

    dodatek dekoracyjny:
    świeża pomarańcza 0.5 sztuki

Kakaowe naleśniki mocno pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujemy pomarancze 1. Pomarańczę szorujemy i gotujemy 1,5 godziny w całości. Odlewamy wodę i studzimy.
  • miksujemy pomarancze 2. Ostudzoną ugotowaną pomarańczę miksujemy w całości.
  • masa pomaranczowa 3. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i miksujemy razem. Odstawiamy przygotowany krem do lodówki.
  • smarujemy masa kakaowe nalesniki 4. Wszystkie powyższe składniki na ciasto naleśnikowe (mąka, mleko, sok pomarańczowy, jajko, kakao) miksujemy razem. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki, ktore po usmażeniu smarujemy kremem pomarańczowym i zwijamy w koperty.
  • naleśniki pomaranczowe 5. Każdą kopertę naleśnikową polewamy resztą kremu pomarańczowego i układamy na niej kawałki świeżej pomarańczy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy