Kakaowo kokosowy flircik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier i oddzielone żółtka. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Dodawać porcjami do ubitych białek delikatnie mieszając.
Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (ok. 24x30 cm).
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem).
Odstawić do przestygnięcia.
2.W ½ szklanki mleka rozprowadzić budyń.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na wrzące wsypać wiórki kokosowe i całość gotować przez 20 minut.
Pod koniec, kiedy wiórki wchłoną mleko, będzie bardzo gęste, więc trzeba uważać, żeby się nie przypaliło.
Dodać masło, a kiedy się rozpuści, wlać mleko z rozprowadzonym budyniem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez chwilę bez przerwy mieszając.
Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
3.Tabliczkę czekolady rozdrobnić, rozpuścić w kąpieli wodnej i równo rozsmarować na cieście.
Odstawić ciasto w chłodne miejsce.
Komentarze