1/2 kalafiora
1 duża czerwona papryka
250 g blanszowanych kurek ( mogą być świeże )
1 mała cebula
2 duże marchewki
50 g korzenia selera
3 łyżki posiekanego pora
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania zupy na talerzu
350 g końcówek ze skrzydełek ( mogą być całe skrzydełka )
2,5 l wody
do smaku :
sól
pieprz czarny świeżo mielony
kucharek w płynie
250 ml słodkiej śmietanki 18%
dodatkowo :
ugotowany makaron w kształcie ryżu
Kalafiorowa z papryką i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić. Do garnka wlać zimną wodę. Końcówki skrzydełek umyć, wrzucić do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę.
2.Po upływie 15 minut do garnka wrzucić marchew, seler i cebulę i gotować 5 minut. Potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną zieleninę i kalafiora a także kurki. Wszystko gotować do miękkości.
3.Gotową zupę zabielić zahartowaną odrobiną zupy śmietaną. Przed podaniem do zupy wrzucić ugotowany makaron. Zupę wymieszać, nalać na talerze i posypać natką pietruszki.
Komentarze