kapuśniaczki do barszczu

4.5 (192 ocen)

Barszcz z nimi smakuje jeszcze lepiej

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    - kostka margaryny
    - 40 dag mąki
    - 5 dag drożdży
    - sól, kminek mielony
    - 3 żółtka
    - śmietana

    składniki na bejcę:
    - całe jajko
    - mielony kminek
    - po szczypcie majeranku, papryki czerwonej, vegety

    Farsz:
    - woreczek kiszonej kapusty
    - kilka grzybów
    - pół cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kapuśniaczki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.Dodajemy kapustę i wszystko dusimy aż kapusta będzie miękka. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone grzyby. Farsz przyprawiamy wedle uznania i studzimy.
    2. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki, siekamy nożem. Śmietany dajemy tyle "ile weźmie" i zagniatamy.
    3. Ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy na niewielkie prostokąty i nakładamy farsz. Zawijamy i układamy na blaszce.
    4. Na bejcę roztrzepujemy jajko, dodajemy wszystkie przyprawy i smarujemy surowe kapuśniaki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż się zarumienią. ok. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować