Kapuśniak z młodej kapusty z serduszkami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta zupa jest pyszna, a przede wszystkim zdrowa. Mam 13 lat, przepis dostałam od mojej babci, i pierwszy raz przyrządziłam tę potrawę właśnie z nią. Była bardzo fajna zabawa. A zupa wyszła perfekcyjna.

  • 30 min

Składniki:

  • -2 litry wody,
    -0.5 kg młodej kapusty,
    -0.5 kg serduszek drobiowych,
    -0.5 kg surowego boczku,
    -6 średnich ziemniaków,
    -3 duże marchewki,
    -2 liście selera,
    -1 korzonek pietruszki,
    -1 liść laurowy,
    -10 ziarenek ziela angielskiego,
    -1 łyżeczka soli,
    -2 łyżeczki wegety,
    -olej do smażenia,
    -3 łyżki śmietany,
    -2 łyżki mąki,
    -0.5 szklanki wody,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak z młodej kapusty z serduszkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serduszka umyć i włożyć do garnka z wodą, pogotować przez 10-15 min, następnie odcedzić.
  • 2. Do garnka na zupę wlać 2 litry wody, włożyć serduszka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, wegetę i zagotować dodając kolejno pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę, liście selera oraz posiekaną kapustę. Zagotować wszystko aż do miękkości.
  • 3. Boczek kroimy w kostkę, małą lub dużą według uznania i podsmażamy, aż do zarumienienia na patelni z olejem. Podsmażony boczek odstawiamy do lekkiego schłodzenia i następnie dodajemy do zupy.
  • 4. Do małego garnuszka wlać wodę, śmietanę i wsypać mąkę, następnie rozmieszać na jednolitą masę trzepaczką i wlać do wrzącej zupy cały czas mieszając. Dokładnie wymieszać i pogotować jeszcze przez 5 min.

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi serduszek lub boczku można nie dodawać, a zupę zrobić według przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować