Gołąbki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę parzymy we wrzątku.
Studzimy, a następnie wydrążamy głąb tak, aby nie uszkodzić liści.
Obieramy liście.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Przestudzony ryż przepuszczamy wraz z mięsem przez maszynkę.
Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Dodajemy obrane, umyte i pokrojone pieczarki.
Dusimy razem. Pod koniec doprawiając solą i pieprzem. Odsączamy.
Do przygotowanych składników dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wyrabiamy.
Liście z kapusty gdy posiadają resztki głąbów rozbijamy tłuczkiem.
Na każdym liściu układamy farsz.
Zwijamy tak, aby mięso się nie wydostało.
Przygotowane gołąbki układamy w garnku warstwowo.
Zalewamy rosołem.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Gdy gołąbki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy.
Zalewamy gołąbki.
Dusimy razem na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut.
Smacznego
Porady
Kapustę możemy podać bez użycia koncentratu pomidorowego.
Komentarze