Kartoflak

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Prosty, smaczny i sycący ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -ziemniaki 1,5 kg
    -3 jajka
    -jedna średnia cebula
    -kiełbasa np. Podwawelska ok. 1 laski
    -boczek wędzony kilka plasterków grubszych
    -60 g mąki pszennej
    -papryka w proszku, czosnek, sól, pieprz, majeranek (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartoflak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce.(nadmiar wody odcedzić)
    2. Cebulę, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć.
    3. Dodać usmażony boczek z kiełbasą i cebulą do startych ziemniaków, dodać mąkę, jaja i przyprawy do smaku . Całość wymieszać.
    4. Dwie foremki (keksówki) wysmarować olejem, posypać bułką tartą i wlać masę ziemniaczaną. Piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni przez ok. 1 godzinę.
    5. Podawać z sosami i surówkami.

Porady

Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub pietruszkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować