-ziemniaki 1,5 kg
-3 jajka
-jedna średnia cebula
-kiełbasa np. Podwawelska ok. 1 laski
-boczek wędzony kilka plasterków grubszych
-60 g mąki pszennej
-papryka w proszku, czosnek, sól, pieprz, majeranek (do smaku)
1.1. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce.(nadmiar wody odcedzić)
2. Cebulę, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć.
3. Dodać usmażony boczek z kiełbasą i cebulą do startych ziemniaków, dodać mąkę, jaja i przyprawy do smaku . Całość wymieszać.
4. Dwie foremki (keksówki) wysmarować olejem, posypać bułką tartą i wlać masę ziemniaczaną. Piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni przez ok. 1 godzinę.
5. Podawać z sosami i surówkami.
Porady
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub pietruszkowym.
Komentarze