Karczek nadziewany to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso pieczemy w rękawie lub foli spożywczej, dzięki czemu jest miękkie i soczyste. Nadziałam je cebulą, czosnkiem, marchewka i musztardą francuską.
2 godz. 40 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
1,5 kg karczku
1/2 łyżeczki soli
pieprz, słodka i ostra papryka do smaki
5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki musztardy francuskiej
1 duża cebula, pokrojona w talarki
1 marchewka, starta na tarce jarzynowej
3 łyżki oleju
rękaw do pieczenia mięsa
Karczek z cebulą, czosnkiem i musztardą francuską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczek umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i przyprawami. Odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce.
Na patelni podpiekamy cebule z marchewką, lekko solimy, prużymy aż zmięknie i lekko się podpiecze. Farsz studzimy.
2.Karczek nacinamy, do połowy, tak aby powstały małe kieszonki w które nakładamy cebulę z marchewką, następnie mięso smarujemy po wierzchu musztarda francuską.
Przekładamy je delikatnie do rękawa, następnie do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 *C.
3.Karczek wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na plastry. Smacznego.
Komentarze