Karkówka pieczona

4.5 (193 ocen)

Domowy karczek bez zbędnych ulepszaczy. Moja rodzina przepada tylko za domowymi wędlinami.

Składniki:

  • 1,5 kg karczku
    2-3 ząbki czosnku
    500 ml mleka 3,2%
    4 łyżki majeranku
    6 łyżek oleju rzepakowego
    ok 3 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Wędliny

Karkówka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek oczyścić, umyć pod bieżąca zimną wodą i wytrzeć do ręcznika papierowego. Ułożyć na foli spożywczej, z każdej ze stron posmarować olejem rzepakowym, natrzeć majerankiem i obsypać solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowany karczek zawinąć szczelnie we folię i włożyć do lodówki na całą noc.
  • 2. Mięso wyjąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok 1,5h. Upieczony schab zostawić w gorącym piekarniku na ok 1/2h (uchylić piekarnik).
  • 3. Zimny karczek zawinąć ponownie w folię spożywczą, włożyć do lodówki, schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować