Karkówka w musztardzie z cebulą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić w 3-5 mm paski, opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem oraz musztardą z dwóch stron, włożyć do miski i wstawić do lodówki na 2 godziny. Plastry obtoczyć w mące z dwóch stron, smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Cebulę i pieczarki pokroić w cienkie plastry. Obsmażone plastry ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przekładając plasterkami cebuli i pieczarek, skropić wodą, poddusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć z naczynia a powstały sos przecedzić przez sitko, polać mięso. Podawać na gorąco z ciemnym pieczywem oraz kiszonym ogórkiem.
Porady
1.Jeśli chcemy przygotować danie szybciej, należy karczek pokroić na małe kawałki i mięso rozbić.
Komentarze