3 plastry ładnej mięsistej karkówki (ja miałam grubość ok.1cm)
Puszka pomidorów krojonych (400g)
25cm pora jasna część
8 dużych pieczarek
1 szklanka rosołu ja miałam swój ale może byc z kostki(200ml)
1 łyżeczka suszonych płatków chili (jak ktos nie lubi można pominąć)
1 łyżeczka bazylii suszonej
3 łyżki dobrego oleju
Przyprawy:
sól,pieprz,papryka słodka w proszku,przyprawa do wieprzowiny,czosnek granulowany wg.uznania
Karkówka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osuszone mięso kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy wraz z przyprawami na patelni lub w rondlu do odparowania wytworzonego sie płynu.
2.Następnie wlewamy rosół i dusimy mięso do miękkości i odparowania płynu o połowę.
3.Gdy mięso sie dusi oczyszczone i obrane pieczarki kroimy w plastry a pora w krążki.
4.Jak mięso juz jest miękkie i płyn odparował dodajemy chili , bazylię ,pieczarki i pora.Mieszamy i całość jeszcze dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po tym czasie odkrywamy pokrywe wlewamy pomidory,znowu mieszamy i trzymamy jeszcze na ogniu jakies 5 minut i możemy podawać z ulubionymi dodatkami :) (Jak by było za mdłe mozna sobie jeszcze doprawić)
Smacznego :)
Porady
Jak ktoś nie lubi na ostro mozna pominąć płatki chili :)
Komentarze