Karkówka w pomidorach

5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Odrobinka pikanterii nie zaszkodzi :) Polecam !!!

Składniki:

  • 3 plastry ładnej mięsistej karkówki (ja miałam grubość ok.1cm)
    Puszka pomidorów krojonych (400g)
    25cm pora jasna część
    8 dużych pieczarek
    1 szklanka rosołu ja miałam swój ale może byc z kostki(200ml)
    1 łyżeczka suszonych płatków chili (jak ktos nie lubi można pominąć)
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    3 łyżki dobrego oleju
    Przyprawy:
    sól,pieprz,papryka słodka w proszku,przyprawa do wieprzowiny,czosnek granulowany wg.uznania
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone mięso kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy wraz z przyprawami na patelni lub w rondlu do odparowania wytworzonego sie płynu.
  • 2. Następnie wlewamy rosół i dusimy mięso do miękkości i odparowania płynu o połowę.
  • 3. Gdy mięso sie dusi oczyszczone i obrane pieczarki kroimy w plastry a pora w krążki.
  • 4. Jak mięso juz jest miękkie i płyn odparował dodajemy chili , bazylię ,pieczarki i pora.Mieszamy i całość jeszcze dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po tym czasie odkrywamy pokrywe wlewamy pomidory,znowu mieszamy i trzymamy jeszcze na ogniu jakies 5 minut i możemy podawać z ulubionymi dodatkami :) (Jak by było za mdłe mozna sobie jeszcze doprawić)
    Smacznego :)

Porady

Jak ktoś nie lubi na ostro mozna pominąć płatki chili :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Pieczarki Pomidor Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować