Karkówka w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i rozrzucić na przygotowane plastry mięsa. Przyprawę do wieprzowiny wymieszać z pieprzem i ziołami prowansalskimi. Opruszyć plastry, skropić sosem sojowym, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki.
2.Po wyjęciu posypać 1 łyżką mąki i usmażyć na złoty kolor z obu stron.
3.Odsunąć mięso na bok i na rozgrzany smalec wsypać paprykę. Wymieszać z tłuszczem dodać szklankę wody, kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości.
4.Na koniec zagęścić sos łyżką mąki rozmieszaną z niewielką ilością wody. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Jeżeli ktoś lubi można dodać 1-2 łyżki śmietany.
5.Podawać z ziemniakami i duszoną marchewką lub ulubioną surówką.
Komentarze