Karkówka duszona z fenkułem i chili

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Koper włoski jako dodatek do miesa , nadaje fajnego aromatu i smaku potrawie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 2 osoby.

    400 g karkówki
    pół fenkułu ok 100 g
    1 cebula
    100 ml wina
    1 mała papryczka chili
    sól
    pieprz
    szczypta rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    gałązka rozmarynu
    2 listki pora
    1 gałązka natki z selera
    2 łyżki oliwy
    2 łyzki śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona z fenkułem i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka duszona z fenkułem i chili 1. Karkówkę pokroić w plastry, trochę rozbić, ale ale tylko odrobinę. Ułożyć plastry na tacce. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym rozmarynem, utłuc w moździerzu i dodać 2 łyzki wina. Wymieszać i nasmarować marynatą mięso. Odstawić na 2 godziny. Przygotować głęboką patelnię do duszenia, na tłuszczu przyrumienić z obu stron mięso, dodać cebulę i fenkuł pokrojone w pióro oraz drobno posiekaną papryczkę, posiekane listki pora i selera, oraz gałązkę rozmarynu w całości, podlać winem i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu uzupełniając wyparowany płyn wodą. Pod koniec wyjąć rozmaryn, mięso przełozyć do naczynia i przykryć by nie wystygło, do sosu dodać śmietanę i zmiksować blenderem.

    Podawać z ziemniakami .. do tego sałatka z roszponki, z pomidorem oliwkami i mozzarellą doprawiona oliwą. lub dowolna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować