Koper włoski jako dodatek do miesa , nadaje fajnego aromatu i smaku potrawie.
1 godz. 30 min
Składniki:
na 2 osoby.
400 g karkówki
pół fenkułu ok 100 g
1 cebula
100 ml wina
1 mała papryczka chili
sól
pieprz
szczypta rozmarynu
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
2 listki pora
1 gałązka natki z selera
2 łyżki oliwy
2 łyzki śmietany
Karkówka duszona z fenkułem i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić w plastry, trochę rozbić, ale ale tylko odrobinę. Ułożyć plastry na tacce. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym rozmarynem, utłuc w moździerzu i dodać 2 łyzki wina. Wymieszać i nasmarować marynatą mięso. Odstawić na 2 godziny. Przygotować głęboką patelnię do duszenia, na tłuszczu przyrumienić z obu stron mięso, dodać cebulę i fenkuł pokrojone w pióro oraz drobno posiekaną papryczkę, posiekane listki pora i selera, oraz gałązkę rozmarynu w całości, podlać winem i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu uzupełniając wyparowany płyn wodą. Pod koniec wyjąć rozmaryn, mięso przełozyć do naczynia i przykryć by nie wystygło, do sosu dodać śmietanę i zmiksować blenderem.
Podawać z ziemniakami .. do tego sałatka z roszponki, z pomidorem oliwkami i mozzarellą doprawiona oliwą. lub dowolna.
Komentarze