1 cebula
200 g mielonego mięsa
kilka suszonych pomidorów
sól, pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie
400 g przecieranych pomidorów w zalewie
6 plastrów karkówki
1 por
100 g sera gouda
Karkówka pod kołderką z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i siekamy, pomidory kroimy w kosteczkę Dodajemy razem do mięsa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
2.Naczynie do zapiekania wypełniamy przecieranymi pomidorami, posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
3.Plastry karkówki rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Następnie mięso układamy na sosie pomidorowym i na każdym kawałku rozsmarowujemy porcję mięsa mielonego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut, po tym czasie posypujemy porem pokrojonym w plasterki i posypujemy startym serem, zapiekamy kolejne 5 minut.
Smacznego!
Komentarze