Karminadle danie Górnośląskie-klasyczna i odświętna wersja

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Są to kotlety mielone przygotowywane z mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego ale również dawniej z króliczego, ponieważ na Górnym Śląsku był powszechny chów królików. Wersje różne.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso wieprzowo-wołowe: 70 dekagramów
    - bułka tarta: 4 łyżki
    - cebula w piórka: 2 sztuki
    - Jajko: 2 sztuki
    - ziemniaki ugotowane i zmielone: 4 sztuki
    - ser żółty w kostce: 10 dekagramów
    - pieczarki lub grzyby leśne: 10 dekagramów
    - musztarda sarepska Kamis słoiczek: 4 łyżki
    - śledzie solone: 2 sztuki
    - pieprz ( do smaku): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karminadle danie górnośląskie-klasyczna i odświętna wersja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W zależności od tego z czym je robimy tego składnika je wyrabiamy.Klasyczna masę kotletową wyrabiamy za pomocą masy mięsnej, jajek, bułki tartej, pieprzu oraz najważniejsze musztardy.
  • 2. W zależności od tego z czym będą nasze kotleciki dany składnik wkładamy do masy mięsnej. Jeśli są to grzyby, pieczarki wskazane jest je wcześniej sparzyć i następnie wkładać do środka kotleta. Jeśli jest to ser lub śledź postępujemy krojąc składnik w kostkę. Jeśli będzie to wersja klasyczna z ziemniakami po prostu zmielone i ugotowane ziemniaki dokładamy do masy mięsnej.
  • 3. Kotlety wyrabiamy mokrymi rękami. Formujemy zgrabne kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy i2 łyżki śmietany.
  • 4. Smażymy kotleciki w tłuszczu z 2 stron podajemy jako danie główne a kiedy ostygną jako dodatek np do kanapek czy bułeczek;) rewelacja...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować