Są to kotlety mielone przygotowywane z mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego ale również dawniej z króliczego, ponieważ na Górnym Śląsku był powszechny chów królików. Wersje różne.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- mięso wieprzowo-wołowe: 70 dekagramów
- bułka tarta: 4 łyżki
- cebula w piórka: 2 sztuki
- Jajko: 2 sztuki
- ziemniaki ugotowane i zmielone: 4 sztuki
- ser żółty w kostce: 10 dekagramów
- pieczarki lub grzyby leśne: 10 dekagramów
- musztarda sarepska Kamis słoiczek: 4 łyżki
- śledzie solone: 2 sztuki
- pieprz ( do smaku): 2 szczypty
Karminadle danie górnośląskie-klasyczna i odświętna wersja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W zależności od tego z czym je robimy tego składnika je wyrabiamy.Klasyczna masę kotletową wyrabiamy za pomocą masy mięsnej, jajek, bułki tartej, pieprzu oraz najważniejsze musztardy.
2.W zależności od tego z czym będą nasze kotleciki dany składnik wkładamy do masy mięsnej. Jeśli są to grzyby, pieczarki wskazane jest je wcześniej sparzyć i następnie wkładać do środka kotleta. Jeśli jest to ser lub śledź postępujemy krojąc składnik w kostkę. Jeśli będzie to wersja klasyczna z ziemniakami po prostu zmielone i ugotowane ziemniaki dokładamy do masy mięsnej.
3.Kotlety wyrabiamy mokrymi rękami. Formujemy zgrabne kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy i2 łyżki śmietany.
4.Smażymy kotleciki w tłuszczu z 2 stron podajemy jako danie główne a kiedy ostygną jako dodatek np do kanapek czy bułeczek;) rewelacja...
Komentarze