Karp w galarecie / pulpety z karpia w galarecie

4.48 (187 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Takiego karpia robię tylko raz w roku, na Wigilię. Karp jest zasadniczo w galarecie, ale można podać też na ciepło. Polecam to danie osobom które obawiają się ości w rybach, dzieciom. Ryba jest bardzo smaczna.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,8 kg karpia
    4 cebule ( zeszklić na oleju )
    4 jajka ( ugotowane na twardo)
    10 dkg migdałów ze skórkami
    3 łyżki oleju
    2 jajka
    włoszczyzna - marchewka, pietruszka, seler (jeśli duży to pól), cebula
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól
    cukier
    bułka tarta
    żelatyna
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Ryba

Karp w galarecie / pulpety z karpia w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia sprawić. Mięso oddzielić od kręgosłupa. Mięso posolić, pocukrzyć i pozostawić w lodówce na 2 godz. Ugotować włoszczyznę (15min) i dołożyć łeb, kręgosłup, płetwy. Gotować kolejne 15 min.
    Mięso, zeszkloną cebulę, jajka ugotowane na twardo, migdały przepuścić przez maszynkę. Dokładnie wszystko wyrobić .
    Dodać 3 łyżki oleju, 2 jajka i jeszcze wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Z masy rybnej formować kule, spłaszczyć i wkładć do wrzącego wywaru. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać troszkę bułki tartej. Gotować na słabym ogniu ok 10 min. Ugotowane kulki przełożyć na półmisek i zalać przecedzonym wywarem.
    Po schłodzeniu powstanie delikatna galaretka. Jeśli ktoś lubi bardziej ścisłą galaretkę, to do wywaru trzeba dodać żelatyny.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować