Takiego karpia robię tylko raz w roku, na Wigilię. Karp jest zasadniczo w galarecie, ale można podać też na ciepło. Polecam to danie osobom które obawiają się ości w rybach, dzieciom. Ryba jest bardzo smaczna.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1,8 kg karpia
4 cebule ( zeszklić na oleju )
4 jajka ( ugotowane na twardo)
10 dkg migdałów ze skórkami
3 łyżki oleju
2 jajka
włoszczyzna - marchewka, pietruszka, seler (jeśli duży to pól), cebula
pieprz czarny świeżo mielony
sól
cukier
bułka tarta
żelatyna
Karp w galarecie / pulpety z karpia w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia sprawić. Mięso oddzielić od kręgosłupa. Mięso posolić, pocukrzyć i pozostawić w lodówce na 2 godz. Ugotować włoszczyznę (15min) i dołożyć łeb, kręgosłup, płetwy. Gotować kolejne 15 min.
Mięso, zeszkloną cebulę, jajka ugotowane na twardo, migdały przepuścić przez maszynkę. Dokładnie wszystko wyrobić .
Dodać 3 łyżki oleju, 2 jajka i jeszcze wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Z masy rybnej formować kule, spłaszczyć i wkładć do wrzącego wywaru. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać troszkę bułki tartej. Gotować na słabym ogniu ok 10 min. Ugotowane kulki przełożyć na półmisek i zalać przecedzonym wywarem.
Po schłodzeniu powstanie delikatna galaretka. Jeśli ktoś lubi bardziej ścisłą galaretkę, to do wywaru trzeba dodać żelatyny.
Smacznego.
Komentarze