Karp w warzywach

4.47 (178 ocen)

Długo myślałam nad tym jak przygotować karpia, by pozbyć się jego "mulastego" zapachu. Dzięki mrożeniu płatów w cebuli oraz pieczeniu w warzywach mogę stwierdzić, że się udało :)

Składniki:

  • 1 płat karpia (ok 600g)
    1 marchewka duża
    1 pietruszka (korzeń)
    1 duży por
    ½ korzenia selera
    200g pieczarek
    3 cebule
    1 cytryna
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju rzepakowego
    4 łyżki mąki
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia myjemy i osuszamy. Usuwamy pęsetą wszystkie duże ości i nacinamy wzdłuż w odstępach ok 3-5mm. Skrapiamy sokiem z cytryny a następnie obkładamy krążkami posiekanej cebuli i np w sreberku chowamy do zamrażarki najlepiej na całą noc. Przed przygotowaniem potrawy wyjąć karpia odpowiednio wcześniej, by się cały rozmroził.
  • 2. Płat rozmrożonego karpia dzielimy na mniejsze części (ok 4 porcje). Przyprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym maśle.
  • 3. Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, selera, a także pieczarki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do miękkości.
  • 4. W naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie pasek ryby i pasek jarzyn, aż do całkowitego wykorzystania składników. Przykrywamy np. folią aluminiową i zapiekamy w rozgrzanym do 170st C przez ok 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować