Karpatka z nutką kawusi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja pierwsza karpatka i nawet się udała:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    105 g masła
    3/4 szklanki wody
    3/4 szklanki mąki typ 450
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 jajka (rozm. L)
    Krem:
    2,5 szklanki mleka
    5 czubatych łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
    3,5 czubatych mąki pszennej
    4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka (rozm. L)
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    Składniki na blaszkę o wym: 30X18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Karpatka Desery

Karpatka z nutką kawusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto parzone 1. Ciasto: Masło przełożyć do garnka i rozpuścić go.Następnie dodać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z ognia i przestudzić masę odrobinę. Następnie po kolei wbijać jajka i dokładnie je wmieszać w ciasto (gdy jedno porządnie się wchłonie wbić następne).Dodać proszek do pieczenia.Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 st przez około 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika ostudzić. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta
  • Mleko z kawą 2. Krem: W rondelku zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrami oraz kawą. Gdy kawa się rozpuści dodać masło.Resztę mleka wymieszać z obiema mąkami i jajkami. Dodać do gorącego mleka z kawą.Gotować około 2 minut cały czas energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki. Gorący krem wylać na jeden upieczony płat ciasta ,przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować