Karpatka z tradycyjnym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wodę gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy widzimy "bąble" gotującego się płynu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy drewnianą łyżką.
Zaparzamy około 2 minut. Ciasto samo uformuje się w kule- wystarczy ,że będziemy mieszać "od brzegów".
Ciasto studzimy( ok 1 godzinę).
Następnie do wystudzonego dodajemy po jednym jaju i miksujemy na najniższych obrotach, aż będzie gładkie i lśniące.
2.Ciasto dzielimy na dwie części
Teraz możemy cienko je rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce( moja blacha 22 x 26)
Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
3.KREM:
Żółtka miksujemy z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy.
Margarynę miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.
4.WYKONANIE:
Wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem karpatkowym. Posypujemy obficie cukrem pudrem.
Schładzamy w lodówce ok 2-3 godziny.
Komentarze