Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami (pilaw)

4.49 (198 ocen)

  • 40 min

Danie jest proste, szybkie i idealnie sprawdzi się na syty i bezmięsny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • (3 porcje)
    100g kaszy bulgur (grubej)
    1 cebula
    2 pieczarki (duże)
    3 suszone pomidory
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    1/2-3/4 łyżeczki mieszanki przypraw Tajine (*)
    sól do smaku
    Dodatkowo:
    3/4 szklanki wody
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pilaw

Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami (pilaw) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n6qkyh 1. Cebulę i pieczarki posiekać (nie na drobno) i podsmażyć na maśle.
    Pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
    Następnie odcedzić je z wody, pokroić w cienkie paseczki i jeszcze na pół.
  • image-01cusvn 2. Do cebuli z pieczarkami dodać przecier, wodę, dokładnie opłukaną kaszę i pomidory.
    Wszystko dokładnie wymieszać z przyprawami i doprowadzić do wrzenia.
    Po tym czasie ogień zmniejszyć do minimum, a patelnię przykryć pokrywką.
    Całość gotować około 15 minut.
    Następnie ogień wyłączyć, kaszę zamieszać, ponownie przykryć i odstawić na kolejne 10 minut.
    Przed podaniem danie jeszcze raz przemieszać.

Porady

(*) Skład: kolendra, kurkuma, papryka, kminek, cebula, sól, zmielone ziarna gorczycy, cynamon, czosnek, imbir, mięta pieprzowa, pietruszka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza bulgur Pieczarki Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować