Kasza gryczana z mascarpone i prażoną cebulką

4.5 (153 ocen)

  • 5 min

Wyjątkowo aromatyczna odsłona kaszy gryczanej, będziecie zachwyceni już po spróbowaniu.

  • 5 min

Składniki:


  • kasza gryczana 100g,
    cebulka prażona 1,5 łyżki,
    garść pokruszonych włoskich orzechów,
    cząber 1/3 łyżeczki,
    miód płynny 2 łyżeczki,
    mascarpone 85g,
    sól,
    pieprz,
    masło 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kasza gryczana z mascarpone i prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza gryczana z mascarpone i prażoną cebulką 1. Kasze gryczaną gotujemy około kwadransa w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki masła. Po ugotowaniu kaszę odcedzamy i studzimy.
  • Kasza gryczana z mascarpone i prażoną cebulką 2. Orzechy włoskie kruszymy i dodajemy do kaszy. Wsypujemy cząber oraz cebulkę. Kolejno dodajemy mascarpone.
  • Kasza gryczana z mascarpone i prażoną cebulką 3. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
  • Kasza gryczana z mascarpone i prażoną cebulką 4. Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zabezpieczamy naczynie filią aluminiową, aby kasza się nie spaliła, zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Stanowi wspaniały dodatek do mięs, gulaszu, jak również solo.

Porady

Cząber przed podaniem warto rozkruszyć w placach, nada niepowtarzalny aromat kaszy. Nie zastępujemy mascarpone innym serkiem, bo nie uzyskamy takiego efektu. Prażoną cebulkę można zrobić samemu lub kupić gotową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować