Kasza gryczana z mascarpone i prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze gryczaną gotujemy około kwadransa w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki masła. Po ugotowaniu kaszę odcedzamy i studzimy.
2.Orzechy włoskie kruszymy i dodajemy do kaszy. Wsypujemy cząber oraz cebulkę. Kolejno dodajemy mascarpone.
3.Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
4.Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zabezpieczamy naczynie filią aluminiową, aby kasza się nie spaliła, zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Stanowi wspaniały dodatek do mięs, gulaszu, jak również solo.
Porady
Cząber przed podaniem warto rozkruszyć w placach, nada niepowtarzalny aromat kaszy.
Nie zastępujemy mascarpone innym serkiem, bo nie uzyskamy takiego efektu.
Prażoną cebulkę można zrobić samemu lub kupić gotową.
Komentarze