Jest to smaczne, zdrowe i tanie danie z niedocenianej kaszy jaglanej. Potrawę opracowałem,ugotowałem i sprawdziłem na sobie i najbliższych z bardzo dobrym rezultatem.
Kasza jaglana na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę płuczemy na sicie zimną
wodą, następnie sparzamy
wrzątkiem i przekładamy do
garnka. Wlewamy zimną wodę,
dodajemy łyżkę masła, śliwki
i sól. Mieszamy. Od momentu
zawrzenia gotujemy 5 minut.
Zdejmujemy z ognia, śliwki wyjmujemy
i rozdrabniamy.
2.Twaróg rozgniatamy i mieszamy
z żółtkami, śliwkami i rodzynkami.
Dodajemy miód
i cukier. Umyte jabłko ze skórką
ścieramy na tarce o dużych oczkach
i dodajemy do twarogu.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Połowę kaszy
rozkładamy na dnie równą warstwą.
Następnie wykładamy
twaróg z bakaliami i ponownie
kaszę. Polewamy lekko osoloną
śmietaną wymieszaną z pieprzem.
Przykrywamy i zapiekamy
ok. 10 minut.
Komentarze