Kasza jaglana z karmelizowanymi figami

0 (0 ocen)

  • 40 min

O właściwościach kaszy jaglanej nie trzeba nikomu tłumaczyć, połączyłam ją z karmelizowanymi figami, posypałam dużą ilością prażonych nasion i stworzyłam pełnowartościowy zdrowy posiłek.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    2,5 szklanki chudego mleka
    szczypta soli
    1 łyżka miodu rzepakowego
    1 laska wanilii
    5 świeżych fig
    1 łyżka cukru brązowego cynamonowego
    2 łyżki masła
    3 łyżki wody
    3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kasza jaglana z karmelizowanymi figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0s2baw9 1. Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając, kiedy zacznie uwalniać swój aromat,
  • image-0ogyswq 2. zalewamy ją gorącym mlekiem, dodajemy wydrążoną laskę wanilii bez ziarenek oraz szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie osłodzić miodem.Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby "doszła"
  • image-1vdop6o 3. Figi myjemy kroimy na cząstki.
    W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy owoce, zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym ostrożnie wlać wodę , zamieszać trzymać na ogniu do momentu powstania syropu.
  • image-29c7lt9 4. Na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren ,od czasu do czasu potrząsając patelnią.Studzimy.
    Kaszę wyłożyć do miseczki, polać karmelizowanymi figami, posypać ziarnami, od razu podawać.

Porady

Jeśli okaże się że kasza jest za sucha podczas gotowania należy dolać więcej gorącego mleka lub wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować