Kasza z takimi dodatkami smakuje tak na ciepło jak i na zimno. Gdy tylko nastanie wiosna, a wraz z nią pojawia się młoda pokrzywa, trudno nie wprowadzić ją do kuchennego menu. Tak podana smakuje pysznie, a do tego zdrowo. POLECAM!
Składniki:
Składniki na 4-5 porcji:
• 1 szklanka kaszy jaglanej,
• Litrowy garnek młodych liści pokrzywy (najlepiej same czubki),
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• ok 50 gram sera feta,
• pęczek szczypiorku,
• 4 jajka,
• 2 cebule czerwone,
• Około 7 plastrów papryki marynowanej,
• przyprawa ziołowa do kurczaka,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• olej rzepakowy do smażenia
Kasza jaglana z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną delikatnie studzimy.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
2.Pokrzywę sparzamy gotującą wodą. Gotową odsączamy wody i kroimy na mniejsze części.
Ser feta i paprykę kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy.
3.Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przysmażamy na oleju. Między czasie mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i dodajemy do cebuli. Pod koniec smażenia dodajemy pokrzywę.
4.Tak przygotowane składniki: kaszę, ser, szczypiorek, jajka, filet z pokrzywą i paprykę umieszczamy w jednej misce. Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Danie porcjujemy i podajemy.
Komentarze