Kasza jaglana z warzywami gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku aby pozbyć się goryczki. Następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy szklanką wody. Dodajemy listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego i doprawiamy solą. Gotujemy ok 20 min do momentu gdy kasza wchłonie całą wodę po czym przekładamy ją do miseczki i studzimy.
2.Paprykę kroimy w małe kawałki, marchewkę w talarki grubości ok 1 cm a następnie każdy talarek na cztery części, cukinię również w talarki a następnie na połowy, pora siekamy w grubsze plasterki. Różyczki brokułów zmniejszamy dzieląc większe na cztery lub na pół.
3.Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej po czym zaczynamy dokładać warzywa. Na początek pora oraz marchewkę. Gdy te już delikatnie się przysmażą dodajemy kawałki brokułów, fasolkę i przyprawy tj. kurkuma, kebab-gyros, sól i pieprz oraz cząber. Podlewamy ok 50 ml wody i przykrywamy pokrywką. Czekamy aż warzywa zmiękną (szczególnie fasolka oraz brokuł). Pod koniec dodajemy cukinię. Czekamy aż i ta zmięknie.
4.W pasterki kroimy pomidorki suszone, które dodajemy do warzyw. Mieszamy i dokładamy kaszę jaglaną. Jeśli kasza zrobiła się kleista i zwarta w konsystencji dodajemy do warzyw trochę wody i mieszamy dopóki składniki ładnie się nie połączą.
5.SMACZNEGO!!
Porady
* Te warzywa można użyć świeże lub mrożone
* Kolejny świetny pomysł na wartościowe i zdrowe jedzonko do szkoły czy pracy
Komentarze