Kasza jęczmienna i gryczana z boczkiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka z wrzącą i posoloną wodą, włożyć kaszę jęczmienną i gryczaną. Gotować przez 15-20 minut. Ugotowaną odsączyć.
2.Boczek pokroić w kostkę lub paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić boczek z cebulą, smażyć aż zaczną się rumienić. Przełożyć do miseczki.
3.Grzyby świeże oczyścić i odsączyć, mrożone wcześniej rozmrozić. Pokroić na kawałki, małe grzybki zostawić w całości. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić grzyby z poszatkowanym czosnkiem i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż się lekko przyrumienią.
4.Do usmażonych grzybów dodać ugotowane kasze i usmażony boczek z cebulką. Mieszając całość, lekko przysmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można posypać pietruszką lub podać z łyżką śmietany.
Komentarze