Duże ziarna kaszy w połączeniu z mięsem i warzywami to smaczne, a przede wszystkim zdrowe danie. Jednogarnkowe kaszotto z kalafiorem to coś w sam raz na szybki, letni obiad.
Składniki:
150 g kaszy pęczak
1 cebula
1 pierś z kurczaka
1 mały kalafior (400 g)
1 pomidor
ok 3 szklanek wody
1/4 szklanki śmietanki 30%
3 łyżki masła klarowanego do smażenia
1 łyżeczka przyprawy curry
sól
pieprz czarny mielony
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kasza pęczak z kalafiorem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać skrojony filet z kurczaka, przyprawić i lekko obsmażyć.
2.Kaszę przepłukać w wodzie, a surowego kalafiora podzielić na drobne różyczki. Dodać do mięsa i zalać wodą, tak aby zakryła przynajmniej kaszę. Kalafior może trochę wystawać ponad powierzchnię. Dusić około 15 - 20 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. W miarę potrzeby można dolewać wrzątek, a pod koniec duszenia wlać śmietankę kremówkę. Kalafiora można dodać troszeczkę później jeżeli chcemy, aby był chrupiący.
3.W między czasie sparzyć pomidora wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wmieszać w kaszotto dodając natkę pietruszki i doprawiając jeszcze wszystko do smaku. Przed podaniem można jeszcze dodatkowo posypać natką pietruszki. Smacznego :)
Komentarze