Kasza pęczak z kalafiorem i pomidorem

4.5 (200 ocen)

Duże ziarna kaszy w połączeniu z mięsem i warzywami to smaczne, a przede wszystkim zdrowe danie. Jednogarnkowe kaszotto z kalafiorem to coś w sam raz na szybki, letni obiad.

Składniki:

  • 150 g kaszy pęczak
    1 cebula
    1 pierś z kurczaka
    1 mały kalafior (400 g)
    1 pomidor
    ok 3 szklanek wody
    1/4 szklanki śmietanki 30%
    3 łyżki masła klarowanego do smażenia
    1 łyżeczka przyprawy curry
    sól
    pieprz czarny mielony
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza pęczak z kalafiorem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-03rpkbf 1. Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać skrojony filet z kurczaka, przyprawić i lekko obsmażyć.
  • image-18rjxyy 2. Kaszę przepłukać w wodzie, a surowego kalafiora podzielić na drobne różyczki. Dodać do mięsa i zalać wodą, tak aby zakryła przynajmniej kaszę. Kalafior może trochę wystawać ponad powierzchnię. Dusić około 15 - 20 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. W miarę potrzeby można dolewać wrzątek, a pod koniec duszenia wlać śmietankę kremówkę. Kalafiora można dodać troszeczkę później jeżeli chcemy, aby był chrupiący.
  • image-17kwyq0 3. W między czasie sparzyć pomidora wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wmieszać w kaszotto dodając natkę pietruszki i doprawiając jeszcze wszystko do smaku. Przed podaniem można jeszcze dodatkowo posypać natką pietruszki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kasza jęczmienna Kasza Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować