Kawowy piernik z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka utrzeć z cukrem i tłuszczem na puszystą masę, dodać miód i rum oraz wystudzoną kawę, wymieszać. Porcjami dodawać składniki sypkie, delikatnie mieszać. Wylać do natłuszczonej formy, piec około 50 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzony piernik przekroić na 3 części.
Krem – w połowie mleka rozpuścić mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami i tłuszczem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane mąki, ugotować gęsty budyń. Jedną część piernika posmarować podgrzaną marmoladą, przykryć drugim plackiem. Na niego wylać ugotowany budyń, przykryć następnym plackiem, docisnąć. Piernik udekorować dowolną polewą(u mnie polewę dekoracyjnie wyżłobiłam widelcem). Na wierzch ułożyć połówki orzechów włoskich. Piernik schłodzić.
Komentarze