Kawowy piernik przekładany

0 (0 ocen)

Zapraszam:)

Składniki:

  • Ciasto:
    2/3 szklanki miodu
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    3 szklanki mąki
    1 czubata łyżka masła
    Masa:
    4 jajka
    170 g margaryny tortowej
    4 łyżki wiórków kokosowych
    ½ szklanki cukru
    Dodatkowo:
    1 szklanka dżemu śliwkowego
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Piernik Desery Dżemy

Kawowy piernik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nr2e6q 1. Kawę rozpuszczalną zaparzyć i dobrze wymieszać. Do rondelka wlać miód, dodać kawę i zagotować. Ostudzić.
  • image-12m97ro 2. W misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, odłożyć na bok.
  • image-0bhwf3r 3. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na jasny krem. Następnie dodać margarynę cały czas ucierając.
  • image-13j1y2j 4. W dwóch partiach dodać mąkę oraz kawę z miodem i dobrze wymieszać mikserem ale tylko do połączenia składników.
  • image-15sa3k2 5. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać bitą śmietanę i deliaktnie ją wmieszać w ciasto. Przełożyć do blaszki i piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół a potem każdą połowę jeszcze raz na pół.
  • image-0m8095i 6. Masa:
    Do miski wbić jajka, dodać cukier i delikatnie wymieszać. Wodę delikatnie zagotować w garnku i postawić miskę z jajkami. Ubijać na parze cały czas mieszając mikserem aż jajka zgęstnieją, zbieleją i potroją swoją objętość. Następnie zdjąć miskę z kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia, mieszając mikserem co 2-3 minuty. Margarynę utrzeć na puch. Następnie partiami po jednej łyżce dodawać ostudzoną masę jajeczną cały czas mieszając. Wiórki wrzucić do blendera i zmiksować i dodać do kremu, wymieszać.
  • 7. Wykonanie:
    Na talerzu położyć pierwszy kawałek piernika i posmarować go połową dżemu. Przykryć drugim kawałkiem piernika i posmarować cały krem, nałożyć trzeci kawałek ciasta i posmarować resztą dżemu i przykryć ostatnim kawałkiem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować