Kawowy tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie blatów bezowych:
Ubić białka na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce.
Na koniec ubijania delikatnie wmieszać skrobię i ocet jabłkowy.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 3 okręgi o średnicy 23 cm.
Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, uformować przy pomocy łyżki lekko spłaszczone ,,chmurki".
Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140 stopni.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych.
Przygotowanie masy kawowej:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać brandy i cukier, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Wszystkie składniki włożyć do miski miksera i ubić na gęsty krem.
Masę kawową podzielić na 2 części i przełożyć nią blaty bezowe. Udekorować.
Przechowywać w lodówce.
Komentarze